SAOPŠTENJE

Održana šesta TeleGroup Infosec konferencija o informacionoj bezbjednosti u Tesliću

 

Bezbjednost informacija, jedan od ključnih faktora za zaštitu cjelokupne privrede svakog društva, konstantno je na meti cyber terorizma koji ne poznaje ni geografske ni državne granice

 

Adekvatnom i pravovremenom primjenom najsavremenijih IT rješenja u cilju osiguranja informacione bezbjednosti uz usklađenu zakonsku regulativu, cyber terorizmu se može stati na kraj – poruka je ovogodišnje, šeste po redu, TeleGroup Infosec konferencije o informacionoj bezbjednosti, koja je održana u Tesliću u četvrtak, 24. novembra 2016.

 

Stanje povjerljivosti, cjelovitosti i dostupnosti podataka, svakodnevno je meta cyber terorizma, koji predstavlja sveprisutnu i svakim danom sve aktuelniju prijetnju. Neusklađena zakonska regulativa, dostupnost informacija, masovnost novih tehnologija i globalna povezanost samo su neki od faktora koji cyber terorizmu omogućavaju da postane jedan od najbrže rastućih oblika kriminala koji ne poznaje ni geografske, ni državne, odnosno zakonske granice.

 

U fokusu ovogodišnje konferencije, kojoj je prisustvovalo više od 130 učesnika, bilo je stanje informacione bezbjednosti u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori u odnosu na nove evropske regulative u ovoj oblasti.

 

„Kompanija TeleGroup, koja nudi najsavremenija tehnološka rješenja za zaštitu informacionih sistema i podataka, nastoji da najdirektnije radi na povećanju uticaja i podizanju svijesti šire javnosti i državnih institucija o značaju strateškog ulaganja u informacionu bezbjednost. Ono što prije svega moramo shvatiti jeste da je ključ zaštite informacija i očuvanja informacione bezbjednosti zapravo prevencija, a danas će biti predstavljena najsavremenija tehnološka rješenja za zaštitu informaciono – komunikacionih sistema”, rekao je Dalibor Ratković, regionalni direktor prodaje IKT prozvoda i rješenja.

 

Ovogodišnjoj konferenciji su prisustvovali i predstavnici najpoznatijih međunarodnih kompanija koje su lideri u oblasti IT bezbjednosti, mrežnog prometa, proizvodnji mrežne opreme i Cloud sigurnosti – Cisco Systems, Trend Micro, Gigamon, Entrust Datacard, Check Point Software Technologies Ltd.

 

“Zaista mi je drago što smo u prilici da već šestu godinu zaredom govorimo o konstantno aktuelnoj temi informacione bezbjednosti. Zadatak konferencije „Infosec“, koja je prvenstveno edukativnog karaktera je da upozori region na to šta sve može da očekuje, kao i da pokaže mogućnosti u oblasti preventive i zaštite i infrastrukture i podataka. Trendovi su veoma promenjljivi, a naš zadatak je ne samo da radimo na rešavanju problema, već da organizujemo ovakvu konferenciju – da povežemo državne institucije, ali i vendore, i to najveća svetska imena od kojih su neki po prvi put u Bosni i Hercegovini“ izjavila je Diana Gligorijević, regionalni direktor marketinga i prodaje kompanije „TeleGroup“.

 

Specijalni gosti ovogodišnje konferencije bili su i predstavnici relevantnih regionalnih institucija – Ismet Mehanović, šef odsjeka za glavni registar i informatiku u okviru Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini, Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije I Kenan Duraković, generalni direktor za informatičku infrastrukturu u okviru Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije Crne Gore.

 

Kao IT kompanija koja se bavi IT Security tehnologijama, “TeleGroup” želi da podrži napore regionalnih IT asocijacija u skretanju pažnje državnim strukturama i široj javnosti o informacionoj bezbјednosti, kao i postojanju sve sofisticiranijih pretnji u cyber prostoru, koje mogu da ugroze stabilnost regionalne privrede i društva. Konferencija Infosec pokrenuta je 2011. godine sa ciljem podizanja nivoa informacione bezbјednosti regiona zapadnog Balkana.